Kehidupan di zaman moden ini seolah-olah memerlukan kepantasan dimana waktu dalam hidup kita dirasakan singkat berikutan padatnya jadual harian, kerja-kerja dan tugas-tugas berkaitan kerjaya, masyarakat sekitar serta mengurus keluarga. Ini mendorong tubuh badan untuk bekerja lebih keras pada jangkamasa yang panjang. Hanya sedikit dari kita benar-benar mendengarkan rintihan dan keluhan tubuh kita. Walaupun kita tidak boleh mendengar tubuh kita secara zahir namun tubuh kita mendengar dan bertindak balas langsung dengan dunia sekitar. Tubuh anda sentiasa memberi dan menerima maklumat dan satu-satunya bahasa yang sering kita dengar adalah ... SAKIT !!!

Sakit kepala yang kerap, sakit belakang, ketat belakang, sakit tangan, kaki dan kaki letih adalah cara badan anda memberitahu anda untuk melambatkan dan mencari keseimbangan dari kehidupan sibuk anda.

Terapi urutan adalah cara yang baik untuk membantu penyembuhan. Urut telah digunakan sejak zaman purba, dan terus sehingga kini sebagai pilihan yang berdaya maju untuk rawatan tekanan, kecederaan tisu lembut, kejang otot, pengurusan kesakitan dan pemulihan. Kekerapan rawatan urut yang akan sesuai untuk anda berdasarkan kepada keperluan.

Perubahan fisiologi berlaku dalam badan disebabkan oleh peningkatan sirkulasi dan pelepasan pelepasan neuro dan hormon ke dalam aliran darah semasa urutan di laklukan. Ini menunjukkan bahawa urutan mengurangkan tahap hormon tekanan dan meningkatkan relaksasi dalam badan dan juga meningkatkan tahap serotonin di dalam otak (hormon gembira) yang membawa kepada rasa keseluruhan peningkatan kesejahteraan. Hormon tekanan negatif boleh membawa kepada penyakit dan menjejaskan sistem imun apabila hadir di tahap yang tinggi. Terapi urut adalah cara yang baik untuk memerangi kesan-kesan tekanan dan gaya hidup yang terlalu banyak bekerja. Jadi hubungi Mengekalkan Urut sekarang dan 'mengekalkan kesihatan yang besar dalam hidup.

Dari segi fizikal, urutan secara dasarnya meningkatkan pengaliran darah dan membolehkan lebih banyak oksigen disalurkan kepada tubuh. Perjalanan darah yang tersekat itulah punca seseorang itu merasai lenguh, sengal, pening dan sakit-sakit pada bahagian tertentu pada badan.

Dari segi fizikal, urutan secara dasarnya meningkatkan pengaliran darah dan membolehkan lebih banyak oksigen disalurkan kepada tubuh. Perjalanan darah yang tersekat itulah punca seseorang itu merasai lenguh, sengal, pening dan sakit-sakit pada bahagian tertentu pada badan.

Keadaan ini akan memperbaiki pernafasan dan pengaliran darah serta mempertingkatkan keadaan kesihatan secara keseluruhan. Apabila berurut, oksigen dalam darah merah dapat disalurkan ke otak dan membantu badan menjadi sihat dan segar. Mendapatkan perkhidmatan urutan badan juga mampu meredakan tekanan dari kehidupan seharian, sekali gus membuatkan badan berasa segar dan mengurangkan lesu.

Usah biarkan tubuh badan anda menderita dengan masalah ini terlalu lama, bertindaklah segera untuk lebih segar dan produktif dalam kehidupan seharian. Hubungi segera En. Shahari di talian 017-7997577 untuk merawat diri anda dengan urutan tradisional dari Juru Terapi terlatih SEKARANG !!! Juru Terapi ini akan memberikan perkhidmatan terbaik mengikut kesesuaian masa dan tempat anda. Segalanya boleh di runding bagi menjamin kecergasan dan kepuasan anda.

En. Shahari juga menyediakan perkhidmatan BEKAM SUNNAH bagi menambah lagi kecergasan badan anda. Bekam dalam Bahasa Arab di kenali dengan hijmah dan dalam bahasa inggrisnya "cupping" adalah mengeluarkan darah kotor atau angin atau kedua-duanya sekali dengan mengunakan dari dalam badan melalui kulit dengan mengunakan alat tertentu seperti tanduk, buluh dan cawan bekam.

Bekam telah bermula sajak zaman Mesir purba lagi. Peralatan bekam yang di perbuat daripada tanduk yang di bentuk sedemikian rupa telah di jumpai pada zaman itu. Di zaman hippocrates 400 tahun Sebelum Masihi (SM) juga di amalkan keadah bekam. Di Greek juga SM di temui faktur-faktur amalan bekam ini. Keadah mengigit kulit dan menyedutnya dengan mulut. Perubahan bekam telah berkembang dari masa kesemasa sehinggalah datangnya islam. Bagaimana pun tidak semua di rekodkan. melalui perubahan bekam, yang di sedut dan dibuang ialah darah kotor atau statis darah atau angin yang terperangkap di bawah kulit atau kapilari.

Tujuan bekam adalah membuang darah kotor/toksin dari dalam tubuh yang mana kebanyakan penyakit berpunca daripadanya. Sebahagian kekotoran dalam darah akan di buang melalui kencing dan sebahagiannya terperangkap di kapilari. Dengan ertikata lain, perubahan bekam ialah perubatan dengan cara membuang punca penyakit dan bukannya dengan cara membuang kesan /akibat daripada penyakit

Apabila toksin di larut kan dengan ubat ia akan tanggal dan bersatu dengan darah ada beberapa kemungkinan boleh berlaku:-

  • Kalau darah blok salur darah sudah banyak, ubat tidak akan sampai ke tempat tujuan dan toksin tidak akan dapat di buang.
  • Kemungkinan toksin yang sudah tertanggal dan menyatu dalam darah akan melekat ke tempat lain atau balik ke tempat asal.
  • Apabila buah pinggan bermasalah, toksin tidak akan keluar hanya berpusing dalam badan.

SEBAB-SEBAB TERBENTUKNYA TOXIT DALAM BADAN

  1. Kegagalan Jantung
  2. Kegagalan Buah Pinggang
  3. Tekanan atau Stress

GEJALA YANG MUNGKIN TIMBUL APABILA DARAH KOTOR MULA TERKUMPUL DI DALAM TUBUH

  1. Letih, lesu, kurang bertenaga
  2. Kebas-kebas di bahagian anggota badan
  3. Lenguh-lenguh di bahagian sendi